Фонд гарантування: з "Хрещатика" вивели активів на три мільярди гривень

10.02.2017 19:00

Фонд гарантування: з "Хрещатика" вивели активів на три мільярди гривень

Майже половина кредитного портфелю корпоративних клієнтів банку є фактично незабезпеченими. Зокрема, кредити на 1,068 млрд грн були видані під заставу "сміттєвих цінних паперів". "За виявленими фактами маніпуляцій із активами уповноваженою особою Фонду спрямовано заяви до правоохоронних органів... Тривають судові процеси", - наголосили у Фонді.

84% кредитного портфеля юридичних осіб банку "Хрещатик" на суму 3,38 млрд грн - інсайдерські кредити, 85% цінних паперів - сміттєві. Про це йдеться у повідомленні офіційного сайту Фонду гарантування вкладів.

Як зазначається, попри те, що "на папері" вартість активів банку, включених до ліквідаційної маси, становила 8,13 млрд грн, незалежні ліцензовані оцінювачі оцінили їх у 2,65 млрд грн.

"Сьогодні Фондом подано 66 заяв про вчинення кримінальних правопорушень, направлено 220 позовних заяв та відкрито 270 виконавчих проваджень, у тому числі з метою повернення виведених ТОП-менеджментом банку активів", - йдеться у повідомленні

52% у структурі активів ПАТ "КБ "Хрещатик", на суму 4 305,48 млн грн, - це кредити. Із них абсолютна більшість (93%) - кредити юридичних осіб.

Попри те, що "на папері" вартість кредитів корпоративних клієнтів становить 4 005,68 млн грн, їхня незалежна оцінка майже уп’ятеро менша - 834,36 млн грн, йдеться у повідомленні.

Також, як зазначили у Фонді, з моменту визнання банку неплатоспроможним позичальники не обслуговують свої договори, попри те, що ведуть активну господарську діяльність.

Окрім того, майже половина кредитного портфелю корпоративних клієнтів банку є фактично незабезпеченими:

- кредити на 1,068 млрд грн були видані під заставу "сміттєвих цінних паперів";

- і ще на 0,57 млрд грн – під заставу майнових прав за контрактами чи ж договорами поруки, або ж взагалі від початку були беззаставними.

"За виявленими фактами маніпуляцій із активами уповноваженою особою Фонду спрямовано заяви до правоохоронних органів. За кількома епізодами – тривають судові процеси",- наголосили у Фонді.

Нагадаємо, 5 квітня 2016 року НБУ визнав банк "Хрещатик" неплатоспроможним, а Фонд гарантування вкладів запровадив у фінустанові тимчасову адміністрацію.

Прокуратура викрила 16 службовців банку "Хрещатик" у розкраданні понад 81 млн гривень депозитів.

Довідка

24,9379% акцій банку належить Київській міській державній адміністрації.

Опосередкованими власниками банку є Андрій Іванов з часткою 37,44% і Микола Солдатенко з часткою 24,2% акцій.

 

Источник новости: NEWSru.ua

Лента новостей

Оставить комментарий

comments powered by Disqus

Related Links

Partner Links