У Черкаській облраді побилися через мову

09.02.2017 08:00

У Черкаській облраді побилися через мову

На сесії Черкаської обласної ради через мовне питання побилися в.о. директора готелю "Дніпро" Борис Лебедцов і голова фракції ВО "Свобода" в обласній раді Юрій Ботнар. Причиною бійки став виступ Лебедцова російською мовою. Після сутичкия Лебедцов продовжив зачитувати звіт про роботу підприємства в 2016 році та плани на 2017 рік українською мовою.

На сесії Черкаської обласної ради через мовне питання побилися в.о. директора готелю "Дніпро" Борис Лебедцов і голова фракції ВО "Свобода" в обласній раді Юрій Ботнар.

Як передає DT.UA, причиною бійки став виступ Лебедцова російською мовою.

Депутати почали вимагати від нього розмовляти українською, проте в.о. директора готелю відповів, що йому зручніше спілкуватися російською, після чого на нього накинувся "свободівець" Юрій Ботнар.

Лебедцова і Ботнара розняли правоохоронці та депутати. Після сутичкия Лебедцов продовжив зачитувати звіт про роботу підприємства в 2016 році та плани на 2017 рік українською мовою.

Зауважимо, що раніше сьогодні, 8 лютого, спікер Верховної Ради Андрій Парубій під час пленарного засідання Ради нагадав депутатам, що вони мають обговорювати законопроекти в залі засідань парламенту українською мовою.

"Я прошу не створювати конфлікт там, де його немає. Є Конституція країни, в якій визначено, що державною мовою є українська - одна державна мова.... і неможливо представити в парламенті будь-якої європейської країни, за всієї поваги до національних меншин, щоб в парламенті виступали іншою, а не державною мовою. Хочете переклад? Заздалегідь повідомляйте, буде забезпечено переклад вам і будемо таким чином говорити", - заявив Парубій у відповідь на полеміку між народними депутатами, якою мовою виступати у Верховній Раді.

Полеміка щодо мовного питання була викликана виступом російською мовою представника фракції "Опозиційний блок", який пояснив, що виступає в парламенті "тією мовою, якою він спілкується з виборцями".

Пізніше спікер парламенту повідомив, "що станом на сьогодні немає механізму, щоб забезпечувати такий переклад". Він вважає, що необхідно проконсультуватися, як діяти в таких ситуаціях.

Згодом Парубій зареєстрував законопроект про зміни до регламенту парламенту, що зобов'язує народних депутатів використовувати виключно українську мову в своїй роботі, зокрема на пленарних засіданнях.

 

Источник новости: NEWSru.ua

Лента новостей

Оставить комментарий

comments powered by Disqus

Related Links

Partner Links