Мін'юст: окупацію Криму готували у Кремлі ще до початку Революції Гідності, докази передано до Європейського суду

09.02.2017 20:00

Мін'юст: окупацію Криму готували у Кремлі ще до початку Революції Гідності, докази передано до Європейського суду

"Ми маємо документовані докази того, Російська Федерація несанкціоновано збільшила свій військовий контингент. Окрім того, вони вели активну підривну і розвідувальну роботу в місцевих органах влади Криму, що зафіксовано документально. Нам достеменно відомі прізвища посадових осіб РФ, які ще до Революції Гідності координували цю спецоперацію", - наголосив Петренко.

Міністерство юстиції України у тісній співпраці з іншими органами зібрало та передало до Європейського суду з прав людини величезні кількість доказів підготовки з боку Російської Федерації спецоперації з окупації українських територій. Про це 9 лютого 2017 року під час прес-конференції, присвяченій підсумками діяльності Мін'юсту в міжнародних судах, повідомив міністр юстиції Павло Петренко.

"Так звана версія Російської Федерації, що вони емоційно відреагували на Революцію Гідності і саме тому допомогли своїм "братам" у Криму з проведенням "референдуму" є повною нісенітницею. Росія готувала захоплення України і активна фаза цього процесу почалася ще у 2013 році", - цитує міністра офіційний сайт відомства.

За його словами, впродовж минулого і попередніх років зібрана величезна кількість доказів за фактами окупації Криму, які вже подані до ЄСПЛ в рамках справ проти Росії. "Ми маємо документовані докази того, Російська Федерація несанкціоновано збільшила свій військовий контингент. Окрім того, вони вели активну підривну і розвідувальну роботу в місцевих органах влади Криму, що зафіксовано документально. Нам достеменно відомі прізвища посадових осіб РФ, які ще до Революції Гідності координували цю спецоперацію. Окрім цього, є покази свідків і низка документальних доказів захоплення в полон цивільного населення і застосування до них тортур", - наголосив міністр юстиції.

Окрім того, про ці приготування був поінформований тодішній президент України Віктор Янукович, якій не лише не перешкоджав здійсненню даного плану держави-агресора, а навпаки надавав росіянам всебічне сприяння, передає "Ліга.net".

"Фактично вони (Янукович та його оточення - ред.) допомагали тому, щоб в Криму протягом 2013 року розвивалася підготовка до загарбання. Всі ці докази ми подали в ЄСПЛ", - заявив міністр.

На його переконання, усі ці відомості підтверджуються даними українських спецслужб, правоохоронних органів, показами свідків і документальними матеріалами, які вдалося здобути Мін'юсту.

Він нагадав, що нині подано п'ять заяв України проти Росії до ЄСПЛ. Це дві заяви, які стосуються окупації Криму у період з лютого по вересень 2014 року, а також з вересня 2014 року по літо 2015 року. Ще дві заяви стосуються подій на Донбасі і початку фактичної війни Росії проти України на території Луганської і Донецької областей у ті самі періоди. П'ята заява - це справа дітей-сиріт. Остання справа є надзвичайно важливою з точки зору доведення факту співпраці РФ з терористичними організаціями "ДНР" та "ЛНР". "Ми маємо беззаперечні докази, що саме офіційні прикордонні органи Російської Федерації пропустили і сприяли незаконному викраденню українських дітей і перевезенню їх на територію РФ", - додав Петренко.

Наразі Україна продовжує підготовку шостого позову.

 

Источник новости: NEWSru.ua

Лента новостей

Оставить комментарий

comments powered by Disqus

Related Links

Partner Links